Eevan koti
Tästä Lemin Ruominkylässä sijainneesta talosta Fredrik, Rietu Parjanen haki emännäkseen vuonna 1860 Eeva Davidintytär Kirvesmiehen. He asettuivat Lemin Pöllölänkylän Parjasenmäellä sijainneelle Rietun kotitilalle. Kuva on saatu Eila ja Pentti Kirvesmiehen arkistosta.

Kantaäitimme Eevan taustaa

Eeva Parjasen isä David Joonaanpoika Kirvesmies oli syntynyt vuonna 1813 ja kuoli 1895. Hän oli toisen polven Kirvesmies. Davidin isä Joonas Kirvesmies oli muuttanut aikanaan Mäntyharjusta Lemin Ruominkylään. Eevan äiti Liisa Eliaksentytär Kirvesmies, o.s. Talka, oli syntynyt 1819 ja kuoli 1891.

Kirvesmiehien kodin oli rakentanut Eevan isä Daavid Joonaanpoika. Rakentamiseen soveliaat puut olivat loppuneet monesta Lemin kylästä, kuten Ruomistakin, 1800-luvun lopulle jatkuneen tervanpolton ja kaskeamisen seurauksena. Kirvesmiehienkin kodin hirret haettiin Savitaipaleelta Myyrän metsästä.

Yllä olevan valokuvan vasemmassa alalaidassa oleva porras kuuluu nykyiseen taloon, joka on rakennettu 1955 vahojen aittojen paikalle. Tähän taloon viidennen polven Kirvesmiehiin kuuluva vuonna 1929 syntynyt Pentti toi Savitaipaleelta kesällä 1956 nuorikkonsa Eilan, o.s. Kylliäinen. Aittojen kuvaa ei Eila ja Pentti Kirvesmiehen arkistosta löytynyt.

Kirvesmiehen pariskuntaa kesällä 2011 miehensä kanssa tapaamassa käynyt Ritva Lampinen kuvaa näkymää: ”Perillä meitä kohtaava näky oli kuin maisemakortista. Kaunis talo rinteessä taustanaan mahtavat peltoaukeamat. Tällaisistako maisemista kantaäitimme Eeva oli kotoisin?”

Sukulointia

Pentti Kirvesmiehen kertoman mukaan hänen isotätinsä Eeva Kirvesmiehen poika Adam, Aatami Parjanen, oli mukana heidän häissään. Kesäisin Valkamassa asuva Aatami vieraili heillä usein. Yksi painava syy intohimoisen onkijan vierailuun oli kastemadot, joita Kirvesmiehen pariskunnalla oli tapana varata Aatamille.

Kun taas kerran Aatami tuli käymään, oli sopivasti ruoka-aika. Ruokailun päätyttyä selvisi, ettei matoja oltu kerätty. Se ei Aatamin temperamenttiselle luonteelle sopinut, vaan hän osoitti paheksuntansa vihaisesti tuhisten.

Kerran Eija ja Pentti Kirvesmies olivat istuneet jossain hautajaisissa vierekkäin Aatamin pojan Paavo Parjasen kanssa. Siinä käteltäessä Paavo oli todennut: ”Sukulaisiahan tässä ollaan.”