Hannes Parjanen


Hannes Parjanen luovutti ansaitun lomansa vapaaehtoisesti perheelliselle aseveljelleen. Tämä jäi hänen lyhyen elämänsä viimeiseksi uroteoksi. Hannes kaatui 1940 Muolaan Sikniemessä 21. helmikuuta vain 25-vuotiaana.Tässä kohtalokkaassa Sikniemen vastaiskussa kaatui viisi lemiläistä miestä: joukkueenjohtaja, kaksi alikersanttia ja kaksi sotamiestä.

Kuva on otettu Viipurissa Papulan varuskunnassa vuonna 1935. Taustalla venäläisten rakentama tiilikasarmi. Hannes on äärimmäisenä oikealla.


Tarinoita ja kuvia


RipiltäHannes Parjasen rippikuva on otettu Parjasen eli Turpeen pihalla Lemin Kaamaniemellä vuonna 1929. Hannes on kuvassa 15-vuotias ja veljeksistä seuraava eli Väinö 25-vuotias.

Nuorena miehenäKuvan mukana ei ole säilynyt tietoa, miltä vuodelta tämä kuva on.

Ennen sotaaHannes ennen sotaa.

Kolme veljestäVäinö, Toivo ja Hannes Parjanen Turpeen navetan tiilien teossa kotitilallaan Lemin Kaamaniemellä.

MuurarinaHannes Parjanen muuraamassa navettaa lapsuuden kodissaan Lemin Kaamaniemellä.

VarusmiehenäKuva on Hannes Olavi Parjasen varusmiesajalta Karjalan-Kaartin rykmentissä Viipurissa vuonna 1935. Asetakin rinnassa Hanneksella on pistimin suoritetun kaksitaistelun ansiomerkki. (Asetakin ja ansiomerktin tunnistuksessa Ritva Lampista auttoi hänen serkkunsa kapteeni Aapo Tajasvuo.)

 


Kuolinviesti rintamakirjeessä

Rintamalla 2.3.1940 päivätyssä kirjeessään Väinö Parjanen kirjoitti vaimolleen Vienolle veljensä Hanneksen kuolemasta:

”Hannesta ei enää ole, sillä hän kaatui sankarina tykin granaatista oman konekiväärinsä päälle. Moni muukin meidän pitäjän poika on uhrannut sydänverensä isänmaan alttarille. Hanneksella oli vaivaton kuolema.
Jumala antakoon hänen sielulleen ikuisen ilon ja rauhan.”

Hannes Parjanen oli syntynyt 20. toukokuuta 1914 ja kaatui Muolaan Sikniemessä 21. helmikuuta 1940. Hänen joukko-osastonsa oli 4. Jalkaväkirykmentin 3. konekiväärikomppania. Sotilasarvoltaan Hannes oli alikersantti. Hänet on haudattu Lemin kirkkopihan sankarihautausmaahan yhtenä sinne haudatusta 134 lemiläisestä sankarivainajasta.

Viimeinen matkaHannes Parjasen viimeinen matka sodasta kotiin helmikuussa 1940.