Sonja Heino


Sonja Heino o.s. Olkkonen on syntynyt 12. elokuuta 1926 Helsingissä. Sonja ja Olavi Heino vihittiin joulukuun 30. päivänä 1947. Samana päivänä Olavi täytti 23 vuotta. Hän oli syntynyt 30. joulukuuta 1924 ja kuoli 12. marraskuuta 1989.

Olavi oli konttorikonealan yrittäjä. Sonja oli 20 vuotta kotirouvana ja siirtyi sitten miehensä yritykseen. Kun se myytiin, Sonja meni Pukevan vaatemyymälään ja työskenteli siellä pukeutumisneuvojana ja myyjättärenä eläkeikäänsä saakka.

Sonjalla ja Olavilla on kaksi lasta: Timo ja Tiina. Timo on naimisissa Hannele Toivosen kanssa ja heillä on kaksi lasta ja kahdeksan lastenlasta.

Tiina ja Markku Hermas avioituivat 16.6. 1979. Tiina työksentelee Kelalla suunnittelijana ja Markulla on valaistukseen liittyvä yritys. Pariskunta sai heinäkuussa 1986 kolmen kuukauden ikäisen adoptiolapsen, Nikon. Perheeseen on koko ajan kuulunut myös koira, Norfolkin terrieri, nyt vuonna 2013 jo kolmas veijari, Zoi.

 

Tarinoita ja kuvia


Sonjan lapsuudenmuistoja

Sonja Heinon lapsuuden muistoja kirjasi muistiin Sonjan tytär Tiina Hermas kesällä 2012.

Tätien ja isotädin hoidossa
Sonja Heino vietti lapsuutensa ja nuoruutensa kaikki kesät Lemillä, ehkä eniten Toikan talossa Anna-Liisa-tädin hoivissa, jossa oli myös rakas ystävä Laila-serkku. Tytöt olivat samana ikäisiä. Toikasta ja Lailasta Sonjalla on paljon rakkaita muistoja. Lailan ja Sonjan ystävyys säilyi läpi elämän.

Ennen kuin isä avioitui Katri Lindholmin kanssa, Sonja oli useita jaksoja 1–5-vuotiaana hoidossa isänsä sisarten perheissä Lemillä. Noina vuosina Sonjaa hoitivat tädit: Lyyli, Olga, Aini, Hilda ja Anna-Liisa. Tämän jälkeenkin Sonja vietti kesät vanhempiensa kanssa Lappeenrannan ja Lemin seudulla sukulaisten luona.

Kouluikäisenä Sonja oli pitkiä aikoja isänsä tädin Miina Ojansuu ja tämän miehen Antin luona. Pariskunnalla ei ollut omia lapsia. Antti oli Kaukaan tehtaalla töissä ja toi sieltä leikkeihin erikokoisia puurullia. Talon pihapiirissä olleesta varastosta Antti teki Sonjalle leikkimökin.

Pikkuserkku ilmoitti syntymästään kesken vierailun
Sonja muistaa Väinö Parjasen ja hänen vaimonsa Vienon Uus-Lavolasta, Väinö toi hänelle lahjan työmatkaltaan Suomen Joutsenella. Väinö oli laivalla suutarina. Kerran Sonja oli Parjasten mökillä jossain korvessa kaukana Lemin kirkolta, kun yhtenä yönä Vienolla alkoivat synnytyspoltot. Koska Sonja oli vasta 12-vuotias, ei häntä voitu jättää yksin mökille. Kaikki kolme lähtivät matkaan yön pimeyteen pyörillä kohti Lemin kirkonkylää, Sonja pyörän tarakalla istuen. Juhani Parjanen syntyi 11.7.1938.

Sylikummin tehtävässä
Sonja oli 21-vuotias, kun Lyyli-täti pyysi häntä Paavon sylikummiksi. Ristiäiset vietettiin yhdessä naapurien, Nikaman perheen kanssa, joille oli myös syntynyt lapsi. Pappi puhui pitkään. Ampiainen pisti Sonjaa kesken toimituksen, jolloin hän oli pudottaa Paavon.


Nuori pari ja tytärVäinö, Eeva Maria ja Sonja Olkkonen. Äiti kuoli keuhkotautiin vuonna 1932 Sonjan ollessa 5-vuotias.

Pieni SonjaVäinö Olkkosen tytär Sonja neljävuotiaana.

UusperheVäinö Olkkonen ja toinen puolisonsa Katri o.s. Lindholm sekä Sonja. Väinö ja Katri avioituivat vuonna 1933.

Nuori SonjaOnko kuva otettu Sonjan isän Väinö Olkkosen 50-vuotispäivänä vuonna 1947? Oikealla Väinön toinen puoliso Katri, joka oli kymmenen vuotta puolisoaan nuorempi. Keskellä tuolloin 21-vuotias Sonja. Kuvan lahjoitti sukuseuralle Pirkko Räipiö. Kuvan takana ei ole vuosilukua, vain valokuvaamon merkintä Harju, Porthaninkatu 5.

Sonjan perheSonja ja Olavi Heino sekä lapset Timo ja Tiina. Kuva on vuodelta 1957.