Lyyli Vainikka

Syntynyt 15.11.1907 Lemillä, kuollut 20.1.1993 Lemillä

Lyyli Vainikka oli sukuseuran kantaisä Fredrik Hiivan toiseksi vanhimman lapsen Anna-Maria (Mari) Olkkosen (Parjanen) yhdeksänlapsisen perheen nuorimmainen. Lyyli kävi kansakoulun Huttulan koulussa Turun kylässä. Jo nuoresta pitäen hän lähti kotoaan ansiotyöhön. Hän oli palvelijana ainakin Rantamäen talossa Taipalsaarella sekä Peltolan talossa Huttulan kylässä Taavetti Huttusella. Hän oli myös kesällä työssä matkustajalaiva Tuulikissa, joka liikennöi säännöllisesti Savitaipaleen, Lemin, Taipalsaaren ja Lappeenrannan välillä.

Lyyli avioitui 1935 Peltolan talon isännän Toivo Vainikan kanssa. Heille syntyi kuusi lasta, viisi poikaa Teuvo, Pekka, Ossi, Paavo ja Timo sekä yksi tyttö Tuula. Tuula oli Ossin kaksoissisar. Ainoa tytär Tuula kuoli kahden kuukauden ikäisenä.

Lyyli osallistui yhdessä miehensä kanssa kirkkokuorotoimintaan kymmenien vuosien ajan. Huttulan Marttojen toimintaan hän osallistui perustamisesta 1922 lähtien useiden vuosikymmenien ajan. Hänet palkittiin v.1962 Huttulan Marttojen 40-vuotisjuhlassa aktiivisesta marttatyöstä. Sodan aikana miehen ollessa rintamalla Peltolan talon kaikki työt, lapset ja palvelusväki oli Lyylin vastuulla.


Tarinoita ja kuvia


RipilläRippikuva Lemilta 20-luvulta, edessä rovasti Karttunen ja kanttori. Lyyli Vainikka on keskirivissä 9. vasemmalta.

LaitumellaPeltolan pihalla 1926 Toivo Vainikka sekä silloiseen palvelusväkeen kuuluvat Maija Kiiha ja Lyyli Olkkonen sekä Peltolan silloinen isäntä, Toivon eno Taavetti Huttunen.

PuutarhassaPeltolan puutarhassa 1920-luvun loppupuolella Toivo Vainikka, Aatu Huttunen, Lyyli Olkkonen ja Maija Kiiha.

PihaidylliPeltolan pihalla vuonna 1939 Lyyli ja Teuvo Vainikka ja Aino Vainikka edessä Musti-koira.

Nuoret puutarhassaPeltolan puutarhassa vuonna 1934 Eino ja Aini Räipiö ja Toivo Vainikka.
Peltolan talo on Eva-Maria Vainikan os. Huttunen syntymäkoti Lemillä Huttulan kylässä. Talo on ollut usean sukupolven ajan Huttusen suvun hallussa, viimeksi siellä on asunut Huttusen suvusta Taavetti Huttunen, Eva-Marin veli. Vuodesta 1927 tila on ollut Toivo Vainikan isännyydessa ja nykyinen (2007) isäntä on Teuvo Vainikka.

Tuvan päässäKuva 30-luvun alussa Peltolan tuvan päässä. Kuvassa vasemmalla Lyyli Vainikka os. Olkkonen, ja Eeva Maria Vainikan veli Aatu (Taavetti) Huttunen ja Alma Huttunen.
Taavetti Huttunen on Toivo Vainikan eno, Alma Huttunen naapurikylästä. Enoltaan Taavetilta Toivo Vainikka sai perinnöksi käsiaseen, sikapyssyn, jota hän käyttikin "ansiokkaasti". Hän oli kylän "lahtari". Siihen aikaan eläimet teurastettiin kotona ja työtä riitti aina syksyisin. Pekka Vainikka kertoo: ”Taavetti tarjosi minulle tätä pyssyä perinnöksi. En ottanut, nyt kyllä harmittaa.”

MyllymäelläKuva Myllymäeltä 1930-luvulta. Vasemmalta Ester Huttunen, Aarre Muhli, Lyyli Vainikka, Eino Turku, Maire Muhli, Alina ja Robert Sinkko. Edessä tummapukuinen Väinö Huttunen.
Huttulan kylässä keskeisellä paikalla mäellä on vuonna 1853 Benjamin Aataminpoika Huttusen rakentama tuulimylly. Mylly oli toimintakuntoinen vielä 1930-luvun alkupuolelle saakka. Myllyä on korjattu 1980-luvulla uusimalla huonokuntoisia hirsiä, mutta uusia siipiä ei mylly enää saanut.

YstävyksetNeljä ystävystä 1930-luvulta. Lyyli Vainikka os. Olkkonen takana keskellä.

HääpariLyyli ja Toivo Vainikka vihkikuvassa vuonna 1935. Kuva on otettu Peltolan puutarhassa.

HäävieraitaEturivissä vasemmalta Olga Hanski, Hilda Nummivuo, Impi Turku, hääpari Toivo ja Lyyli Vainikka, Aini ja Eino Räipiö, Katri Olkkonen Hildan ja Impin välissä ja Adam Nummivuo Impin ja sulhasen välissä. Muut kuvassa tuntemattomia.

JuhannuksenaJuhannuksena 1938 Peltolan pihassa. Lyyli ja Teuvo, Impi Turku ja koiranpentuMusti, Laila Turku ja ovenraossa Eva-Maria Vainikka.

Veljekset ajelullaPekka ja Teuvo Vainikka Peltolan pihalla vuonna 1941.

Perhekuva auringossaVainikan ja Räipiön perheet Peltolan pihalla v. 41. Lyyli ja Toivo, Eino ja Aini sekä lapset Teuvo ja Pekka, Pirkko, Martti ja Tuomo.

PerhepotrettiVainikan perhe vuonna 1942, Toivo, Lyyli, Teuvo ja Pekka.

Toikan rappusillaVainikan perhe Toikan rappusilla kesällä 1943, Lyyli, Toivo, Pekka ja Teuvo.

Lomalla LahdessaLyyli Vainikka ja pojat Pekka, Ossi ja Teuvo Lahdessa 1953.