Anna Maria Olkkonen

Syntynyt 2.12.1863 Lemillä, kuollut 15.6.1943 Lemillä.

Anna Maria Olkkonen oli sukuseuran kantaisä Fredrik Hiivan (Parjanen) toiseksi vanhin lapsi. Syntymäkoti oli Lemin Pöllölän kylässä Parjasen mäellä.

Hän oli naimisissa tilallisen Adam Simonpoika Olkkosen (s. 11.6.1858, k. 3.1.1912) kanssa. Heillä oli iso perhe yhdeksän lasta, viisi tytärtä Anna-Liisa, Hilda, Olga, Aini ja Lyyli ja neljä poikaa Adam, Väinö, Evert ja Armas.

Miehensä kuoleman 1912 jälkeen Anna Maria piti Olkkosen tilaa kaksi vuotta, jonka jälkeen perhe muutti Nurmelan tilalle. Tuolloin perheestä oli jo kaksi tytärtä Anna-Liisa ja Hilda ja poika Adam avioituneet ja muuttaneet kotoa. Yksinhuoltajana Anna Marialle kävi ylivoimaiseksi hoitaa tilaa ja isoa perhettä ja joutuikin luopumaan tilasta 1919 taloudellisista syistä.

Pojat, Evertiä lukuun ottamatta, (kuoli vankileirillä 1918) lähtivät aikuistuttuaan työn perässä Helsinkiin ja tyttäret jäivät Lemille.

Näiden tapahtumien jälkeen Anna Maria asui sisarensa ja tyttäriensä luona. Viimeiset elinvuotensa hän asui tyttärensä Anna-Liisan kotona Toikassa. Hän kuoli sisarensa Miinan luona Lauritsalassa. Hautajaiset pidettiin Toikassa ja Anna Maria haudattiin Lemille. Anna Maria kutsuttiin Anna Mariksi.


Tarinoita ja kuvia


Anna Mari ja IdaAnna Mari Olkkonen (vasemmalla) sekä naapurin Ida Turun eli Kylmäoron Idan sisar.

Nuorimmat tyttäretAnna-Marin nuorimmat tyttäret vasemmalta Lyyli, Olga ja Aini. Kuva lienee 1920-luvun lopulta. Paavo Parjanen kertoo näillä sivuilla kohdassa ”Pieni Paavo”, että äidin kuoltua 1914 häntä hoiti Viipurissa sukulaistyttö. Pirkko Räipiö ja Pekka Vainikka ovat asiaa selviteltyään tulleet siihen käsitykseen, että sukulaistytön on täytynyt olla Olga.

Sisaruksia ImatrankoskellaAnna-Marin vanhimmat tyttäret Anna-Liisa ja Hilda sekä pojat Adam ja Väinö puolisoineen. Vasemmalta Anna-Liisa ja Antti Turku, Hilda ja Adam Nummivuo, Ida o.s. Vanhanen, myöhemmin Kind ja Adam Olkkonen sekä Eeva o.s. Puranen ja Eevert Olkkonen. Kuva on otettu Imatrankosken rannalla 1920-luvun loppupuolella. Tämä kuva on ainakin Pekka Vainikalla ainoa säilynyt kuva Adam Olkkosesta ja Eeva Olkkosesta. Molemmat kuolivat 1930-luvun alkupuolella.

SaattajatAnna Marin saattoväkeä.

Äidin haudallaAnna-Liisa, Armas, Hilda, Väinö, Olga, Aini ja Lyyli äitinsä haudalla vuonna 1943.

Sisaren haudallaMiina ja Aatu sisarensa haudalla vuonna 1943.